Thoraxbandage worden gebruikt bij de behandeling van oedeem na borstoperaties (bijv. bij borstkanker), omdat in veel gevallen postoperatieve oedemen in de borstwand, rug of arm ontstaan.
Door de aangebrachte externe druk neemt de spanning in de weefsels toe. Daardoor neemt de vochtuittreding uit die weefsels af en de opname van lymfe door de lymfecapillairen toe. Ook worden de weefsels dichter bij elkaar gebracht waardoor de oppervlakkige en diepere lymfestelsels dichter bij elkaar komen te liggen. Dit verbetert de functie van het lymfestelsel in het oedeemgebied. Het bevordert bovendien de bloedcirculatie, wat de pijn vermindert en een positieve invloed heeft op het aangedane huidgebied.
Niet- elastische verbanden kunnen gemakkelijk zelf worden aangelegd door middel van klittenband. Inmiddels zijn er verschillende typen niet-elastisch verbanden beschikbaar bijvoorbeeld CircAid®, FarrowWrap® of Reid Sleeve®, voor verschillende soorten oedemen. In overleg met de oedeemtherapeut kan bekeken worden of het dragen van een niet-elastisch verband raadzaam is en bij u klacht een aanvulling kan zijn.
Therapeutische elastische kousen, beter bekend als steunkousen, krijgt u bij spataderen, trombose, vochtophopingen en oedeem. Bij zwangere vrouwen worden steunkousen ook regelmatig preventief aangeraden. Een elastische kous hoeft niet altijd op maat gemaakt te worden. De kousen zijn er in diverse soorten, maten en kleuren, ook in confectiematen.
Elastische kousen geven de benen en armen steun van buitenaf. De druk die de kousen geven stimuleert de terugstroming van het bloed en lymfe zodanig dat de vochtophopingen in de benen of armen verminderen of niet meer terugkeren. Het is goed om in de kousen veel te bewegen, zoals wandelen of fietsen. Door de spierpompfunctie zal de afvoer nog beter worden gestimuleerd.
Bij therapeutische elastische kousen wordt er onderscheid gemaakt tussen rondbrei kousen, deze zijn zonder naad en vlakbrei kousen met naad. De kousen zijn, afhankelijk van de aandoening, verkrijgbaar in vier drukklassen
Als onderdeel van de oedeemtherapie worden vaak kousen aangemeten. Dit kan alleen nadat het vocht niet meer verder afneemt en als er sprake is van een stabiele situatie. De kous geeft een bepaalde druk op het aangedane gebied en zorgt ervoor dat het behaalde resultaat behouden blijft en dat er niet opnieuw vocht optreedt.