Bij lymfoedeem is er sprake van een vochtophoping in de huid en onderliggende weefsels, zichtbaar door een zwelling.
Lymfoedeem kan aangeboren zijn, dit noemen we primair lymfoedeem. Ook kan het voorkomen bij beschadiging van de lymfvaten of lymfklieren. Deze beschadiging is veelal veroorzaakt door een operatie of bestraling dit noemen we een secundair lymfoedeem.
Lymfoedeem kan overal voorkomen op het lichaam, we zien dit veel onder andere na borst- of prostaatoperatie waarbij lymfklieren zijn verwijderd.
Bij lymfoedeem kunnen verschillende klachten optreden zoals een vermoeid zwaar gevoel, stekende pijn, gewrichtsklachten, bewegingsbeperkingen en omvang toename.
Veneus oedeem ook wel chronische veneuze insufficiëntie (CVI) genoemd, is een combinatie van vochtophoping (oedeem) en slecht werkende bloedvaten (het veneuze systeem). Het kan op elke leeftijd voorkomen, maar ouderen, zwangere vrouwen, mensen met een staand beroep en invaliden lopen een groter risico.
De vochtophoping is vooral rond de enkels is gelokaliseerd. De oorzaak van veneus oedeem zijn kleppen in de aderen die niet optimaal werken waardoor er geen goede bloedstroming en vochtafvoer plaatsvindt. Klachten zoals spataderen en rusteloze benen komen vaak voor.
Bij lipoedeem is er een stoornis in de aanmaak van vetweefsel, vetzwelling. We zien deze zeldzame chronische aandoening vrijwel alleen bij vrouwen. Dit is een erfelijke aandoening.
Lipoedeem is herkenbaar door het rijbroek fenomeen (smalle taille en brede heupen). Bij deze vorm van oedeem ontstaan snel blauwe plekken en is de huid drukgevoelig. Wat pijnlijke klachten kan geven .In tegenstelling tot ‘normaal’ oedeem is lipoedeem niet wegdrukbaar omdat het niet door opgehoopt vocht veroorzaakt wordt
.