header terug naar home
Lymfoedeem

Lymfoedeem

Lymfoedeem

Lymfoedeem

Veneuz oedeem

Veneuz oedeem

Oedeem

Oedeem (opeenhoping van vocht) in het lichaamsweefsel ontstaat na ingrepen waarbij lymfklieren zijn weggenomen of beschadigd, zoals bij een borst- of prostaatoperatie. Maar oedeem kan ook ontstaan rond een litteken, bij spataderen, verwondingen of na een operatie. Oedeem kan zelfs aangeboren zijn.

Lymfoedeem - wanneer de vochtophoping veroorzaakt is door een storing in het lymf-systeem. Deze storing kan aangeboren zijn of na beschadiging van de lymfvaten en/of lymfknopen.

Veneuz oedeem - wanneer de vochtophoping vooral rond de enkels is gelokaliseerd. De oorzaak van veneus oedeem zijn kleppen in de aderen die niet optimaal werken waardoor er geen goede bloedstroming en vochtafvoer plaatsvindt. Klachten zoals spataderen en rustelose benen komen vaak voor.

Lipoedeem - bij lipoedeem is er een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Ook wordt het weefselvocht door de lymfvaten niet voldoende afgevoerd. Lipoedeem is herkenbaar door het rijbroek fenomeen (smalle taille en brede heupen). Bij deze vorm van oedeem ontstaan snel blauwe plekken en is de huid drukgevoelig.

Behandeling

Behandeling is afhankelijk van het type oedeem. Manuele lymfedrainage om de lymfvasomotoriek te stimuleren, fibrose grepen en oedeemgrepen bij fibrosering van het oedeem, zwachtelen, lymftaping, TEK (therapeutisch elastische kousen). Thuisadvies voor het algemeen dagelijks leven van de patiënt en bewegingsoefeningen.

© Copyright Dermatio 2009 Disclaimer | Privacy